Linnaeus Apotheek

Linnaeusstraat 81 1093 EK Amsterdam Tel:020-6651285 Fax:020-6683162

Medische Encyclopedie

Inhoud

demeclocycline

Demeclocycline lijkt op de tetracycline-antibiotica. Het werkt op de nieren.

Artsen schrijven het voor als u te weinig natrium in uw bloed heeft door teveel antidiuretisch hormoon.

Wat doet demeclocycline en waarbij gebruik ik het?

SIADH

Het antidiuretisch hormoon (ADH) is een hormoon dat ervoor zorgt ervoor dat de nieren minder water uitscheiden. Het zorgt ervoor dat u minder hoeft te plassen en regelt de hoeveelheid mineralen in uw bloed.

In sommige gevallen is te veel ADH in het lichaam. Hierdoor hoeft u minder te plassen en wordt de hoeveelheid natrium in uw bloed lager. Dit heet het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon (SIADH).

Oorzaken
SIADH kan ontstaan doordat de hypothalamus (een gebied in de hersenen) teveel ADH afgeeft. Ook kunnen sommige medicijnen SIADH veroorzaken. Bijvoorbeeld chemokuren. Verder zijn er ziektes die de oorzaak van SIADH kunnen zijn. Bijvoorbeeld kanker en infecties.

Verschijnselen
Door te weinig natrium in uw bloed kunt u last krijgen van een zwak gevoel, moe zijn, spiertrekkingen, verward zijn, flauwvallen. In ernstige gevallen kunt u last krijgen van epileptische aanvallen en kunt u in coma raken.

Behandeling
Vaak proberen artsen de oorzaak van SIADH aan te pakken en het natrium aan te vullen, bijvoorbeeld met zoutoplossingen. In ernstige gevallen zijn medicijnen nodig zoals demeclocycline.

Werking
Demeclocycline remt de werking van ADH in de nieren. Hoe dit precies gaat, is niet bekend. Door ADH te remmen gaat u meer plassen en stijgt de hoeveelheid natrium in uw bloed. Het duurt 1-2 dagen voordat u dit merkt.

Lees meer over siadh . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, overgeven en gebrek aan eetlust.

    Drink voldoende vocht als u diarree heeft, anders raakt u uitgedroogd.
    Zeer zelden kan een ernstige diarree ontstaan (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms met koorts. Waarschuw dan een arts.

  • Irritatie van de slokdarm. Mensen met slokdarmontsteking door brandend maagzuur zijn hier extra gevoelig voor.
    Heeft u een vernauwing van de slokdarm (slokdarmstenose)? U heeft dan meer kans op schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts.

    U voorkomt irritatie door dit medicijn rechtop (zittend of staand) in te nemen met een vol glas water. Het kan dan niet in de slokdarm blijven plakken.

  • Ontstoken slijmvliezen, vooral in darmen. U merkt dit aan maagdarmklachten en ontstekingen rond de mond, keel, vagina of anus. U kunt ook last krijgen van jeuk rond de vagina of anus. Ook kunt u een zwarte tong krijgen.

    Neem contact op met uw arts.

  • Veel moeten plassen en drinken.

    Heeft u hier last van? Raadpleeg dan uw arts.

  • Loslaten van de nagels.

  • Pigmentvlekken en verkleuring van de huid, littekens, nagels, tong, tanden en het mondslijmvlies.

  • Minder rode of witte bloedcellen, minder bloedplaatjes. Waarschuw uw arts bij extreme vermoeidheid, een bleke huid, koorts, keelpijn en blaasjes in de mond en bij bloedneuzen en blauwe plekken.

  • Uw huid kan gevoeliger worden voor UV-licht. Bijvoorbeeld van de zon, de zonnebank of UV-lamp. Dit kan jeuk, roodheid en ernstige verbranding geven. Ook kunt u last krijgen van huiduitslag en huidverkleuring.

    Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, vooral tussen 10:00 en 15:00 uur. Bescherm uw huid tegen de zon. Bijvoorbeeld met zonnebrandmiddel en beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril. Ga niet onder de zonnebank. Krijgt u een ernstige reactie op de zon? Stop dan met dit medicijn en waarschuw uw arts.

  • Ontsteking van het hartzakje. Waarschuw een arts als u pijn op de borst krijgt, kortademig of vermoeid wordt en dikke enkels krijgt.

  • De nierwerking gaat plotseling achteruit. Dit merkt u aan minder plassen en donkere urine, hoofdpijn en misselijk zijn. Ook kunt u last krijgen van vochtophoping, zoals dikke enkels, handen of een dik gezicht.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten, jeuk of onregelmatige rode vlekken. Raadpleeg dan uw arts.

    Zeer zelden kunt u benauwd of duizelig worden, flauwvallen of koorts krijgen. Of u kunt zwellingen krijgen in het gezicht, de lippen, mond en keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan meteen een arts.
    Als blijkt dat u overgevoelig bent voor demeclocycline, dan mag u dit medicijn of erop lijkende antibiotica niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik demeclocycline gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in de bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De medicijnen tegen huidklachten isotretinoïne en acitretine en het medicijn tegen leukemie tretinoïne. Door de combinatie met demeclocycline kunnen ernstige bijwerkingen ontstaan. Neem contact op met uw arts als u beide middelen voorgeschreven heeft gekregen.
  • Buiktyfusvaccin-capsules. Demeclocycline maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
    Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen nadat u klaar bent met dit medicijn. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
    Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met dit medicijn? Neem dan contact op met uw arts.
  • De antibiotica van de penicilline-soort en van de cefalosporine-soort en demeclocycline kunnen elkaar tegenwerken. Dit is vooral belangrijk bij ernstige infecties, zoals hersenvliesontsteking. Uw arts zal dan een ander antibioticum voorschrijven.

Onderstaande medicijnen kunnen de werking van demeclocycline verminderen. Dat komt omdat deze de opname van dit medicijn in de darmen verminderen.
Soms kunt u de medicijnen gescheiden van elkaar in te nemen, met een aantal uur ertussen. Hieronder leest u ons advies. Vraag eventueel een innameschema aan uw apotheker of overleg met uw arts.

  • Maagzuurbindende medicijnen. Soms kan de arts een ander maagmiddel voorschrijven dat de wisselwerking niet heeft. Moet u het toch gebruiken? Zorg dan dat u demeclocycline 2 uur vóór of 4 uur ná het maagmiddel gebruikt.
  • Magnesium-, zink- of calciumbevattende middelen. Vraag uw arts of u tijdens de kuur kunt stoppen met deze middelen. Moet u het toch gebruiken? Neem demeclocycline dan ten minste 2 uur vóór of 4 uur na het magnesium-, zink- of calciummiddel in.
  • IJzerbevattende middelen.
    • Met vertraagde afgifte (MGA, retard): stop het ijzermiddel tijdens de kuur met demeclocycline. Of vraag uw arts om een gewoon ijzermiddel.
    • Gewone ijzermiddelen: stop bij voorkeur met het ijzermiddel terwijl u dit medicijn gebruikt. Als dat niet mogelijk is: neem demeclocycline dan ten minste 2 uur vóór of 4 uur na het ijzermiddel in.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET vanaf week 16 van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de groei van de botten en de ontwikkeling van de tanden van de baby.

Over het gebruik van dit medicijn aan het begin van de zwangerschap (tot en met week 15) is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Kortdurend gebruik (3 weken of korter)
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u het kort gebruikt. Het medicijn komt in kleine beetjes in de moedermelk, maar is niet schadelijk voor het kind.

Langer gebruik (langer dan 3 weken)
Als u het langer dan 3 weken moet gebruiken, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine beetjes in de moedermelk. Bij lang gebruik kan dit medicijn slecht zijn voor de groei van de botten en de ontwikkeling van de tanden van de baby. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
De capsules heel doorslikken, terwijl u zit of staat, met een groot glas water. Hierdoor blijft de capsule niet in de slokdarm plakken en voorkomt u irritatie van de slokdarm. Nadat u dit medicijn heeft ingenomen mag u niet gelijk gaan liggen.

Neem de capsule NIET in met melk of zuivelproducten, zoals yoghurt of kaas. Dit medicijn wordt onwerkzaam door kalk.

Wanneer?
Neem dit medicijn 1 uur voor het eten of 2 uur na het eten. Kies vaste momenten waarop u dit medicijn neemt. Dan vergeet u minder snel een capsule.

Heeft u last van maagklachten? Neem dit medicijn dan in na het eten.

Hoelang?
Gebruik dit medicijn zolang uw arts dat voorschrijft.

Terug naar overzicht